Sunt începător și nu am mai cântat niciodată la tobe. Acest lucru este un impediment?

Nu este absolut nicio problemă. Singura nevoie este să ai ureche muzicală (capacitatea de a reproduce sunetele muzicale). Acest lucru este esențial și se va verifica la prima ședință. Pe langă simțul ritmic, constituie un avantaj răbdarea și determinarea.

Câte ședințe pe săptămână ar trebui să fac?

Nu există o regulă, însă ideal ar fi să vii constant, o dată pe săptămână.

Cum se desfășoară ședințele?

Ședințele sunt personalizate pentru fiecare persoană în parte, în funcție de capacitatea de lucru a fiecăruia. Ședințele se desfășoara într-un mod relaxant și plăcut și sunt individuale (cu fiecare persoană în parte).

În cât timp ajung să bat bine?

Acest lucru depinde numai de tine și de cât timp aloci exersatului. Un set de tobe sau un practice-pad alături de o pereche de bețe te-ar ajuta foarte mult, însă nu este un impediment. În mod normal, după un an se acumulează anumite cunoștințe și se formează anumite reflexe și automatisme, însă cu un pic de exercițiu acasă se poate și în 6-8 luni.

Unde se află sala și care este programul?

Sala se află în zona Timpuri Noi, în apropierea stației de metrou. Programul este flexibil și se stabilește de comun accord. Lecțiile se fac de marți până sâmbătă, atât dimineața în cursul zilei, cât și seara în limita locurilor disponibile.

Este prea târziu/devreme să mă apuc de tobe?

Nu există o limită maximă de varstă. Niciodată nu este prea tarziu. Cel mai tânăr elev are 8 ani, iar cel mai în vârstă are 65. Importantă este pasiunea pentru muzică.

Ce alte lucruri legat de cursurile de tobe ar mai trebui să știu?

În primul rând, toba nu este un instrument ușor asa cum poate parea. E nevoie de disciplină, coordonare și multă rabdare. În plus, un set de tobe decent costă în jur de 600 euro. În altă ordine de idei, la lecții trebuie să vii cu propriul set de bețe.

Ce experiență ai?

M-am apucat de tobe acum 25 ani și de atunci am încercat să mă perfecționez încontinuu. Am terminat în 1998 Școala Populară de Arte la sectia Percuție, după care am studiat cu cațiva profesori în particular. Am participat la diverse cursuri, seminarii și workshop-uri, atât în București, cât și în străinătate.

Am cântat în numeroase formații și proiecte muzicale, abordând stiluri muzicale diferite (de la rock alternativ, metal, house și latino, la punk, ambiental, acid jazz și muzică comercială), având la activ peste 500 de concerte plus apariții TV, radio, festivaluri, turnee etc.

Cursurile de tobe le țin de mai bine de 20 de ani, având o vastă experiență muzicală și didactică. Am dezvoltat o metoda eficientă și interactivă de a lucra cu toate categoriile de vârstă. Am lucrat cu adulți din toate categoriile de vârstă (între 18-68 ani), cu copii cu dizabilități (sindromul Asperger, nevăzători, ADHD, autism, sindromul Down etc) sau ușoare probleme locomotorii și pot spune că pasiunea pentru a preda și a învăța oamenii să cânte la tobe a rămas neschimbată.

Andrei

Profesor de tobe cu peste 15 ani de experiență în predare

© Cursuri tobe
Creat cu de Lirateq Software