La ce vârstă pot începe copiii cursurile de tobe?

Un subiect destul de interesant în care părerile sunt împărțite și pe care mă simt obigat să îl tratez deoarece primesc mailuri/telefoane de la părinți care sunt dornici să-și dea copiii de 3-6 ani la tobe. Scopul postării este de a prezenta situația într-un mod realist și simplu pentru ca părinții cu copii mici să-și facă o idee clară și obiectivă în ceea ce privește cursurile de tobe.

Vârsta minimă actuală de la care primim copii la cursurile de tobe este de 8-9 ani. Ocazional am mai acceptat copii de 6-7 ani, însă aceștia fie erau foarte talentați (simț muzical deosebit), fie aveau o maturitate ridicată pentru vârsta lor sau erau mai răbdători și mai dispuși să exerseze. Acest lucru se întâmpla însă acum mulți ani, când tehnologia nu era așa de dezvoltată (2000-2010), internetul încă nu crescuse atât de mult, nu exista smartphone, youtube, tableta, Playstation/Xbox, Tik Tok, Fortnite, Minecraft, Roblox etc și copiii erau mai răbdători, mai receptivi și mai liniștiți.

În cadrul vârstei minime trebuie evidentiațe următoarele aspecte:

  • maturitatea
  • înălțimea
  • efortul fizic/intelectual

Maturitatea

Un copil de de 4-6 ani nu are maturitatea necesară să abordeze un asemenea curs și să aibă răbdare pe durata unei ședințe (30/60 minute). Un copil care este deja la școală, în clasele I-II va fi mult mai familiarizat cu noțiunea de oră de curs și îi va fi mai ușor să se concentreze. Tobele presupun coordonare (între cel puțin 3 membre la inceput), disciplină și multă răbdare, ceea ce nu este cazul la un copil mai mic de 8-9 ani. Tobele presupun și înțelegerea anumitor tehnici (poziția mâinilor, a picioarelor) care se exersează cu răbdare.

Am invitat părinții cu copii mici de 4-5 ani care mă sunau pentru cursuri, să vină și să se convingă că este o vârstă fragedă pentru tobe. De fiecare dată era acelasi scenariu. Copilul vedea tobele și era super încântat, il așezam în fața setulului și începea să lovească haotic tobele să vadă cum sună (lucru absolut normal). Dupa ce încercam să îi explic un exercițiu simplu de coordonare între mâna dreaptă și mâna stangă, exercițiu care presupune o oarecare putere de concentrare și organizare, copilul încerca 30 de secunde după care entuziasmul de la început dispărea brusc și spunea: mami/tati, hai să plecăm!.

Înălțimea

Neavând înălțimea necesară, unii copii mai mici de 7 ani nu pot ajunge fizic la tobe. Un scaun de tobe are o înălțime minimă de 45 cm. Un copil de statură mică va avea probleme să ajungă la pedale (toba mare, fus cinel) sau la restul tobelor (tumuri, cinele) și se va chinui destul de mult să cânte la tobe.

Intr-adevăr există seturi de tobe pentru copii, de dimensiuni mai mici decat cele normale, însă lipsa spațiului și a cererilor pentru această vârstă mă împiedică să-mi achiziționez unul. Cred că înălțimea ideală în cazul copiilor ar fi undeva intre 120-130 cm. Copiii ajung la această înălțime in jurul vârstei de 7-8 ani.

Un alt exemplu, acum ceva vreme am primit la sală o mămică cu o fetiță de 5 ani care își dorea să bată la tobe. Am vorbit la telefon și i-am explicat că fetița este încă prea mică, însă i-am spus să vină totuși să se convingă. Fetița era mai micuță de statură și când am pus-o pe scaunul de tobe am constatat că picioarele îi erau suspendate în aer, nici măcar nu atingea pedalele. Am schimbat scaunul cu unul foarte jos, fetița a reușit să ajungă cu vârfurile degetelor la pedale, însă nu ajungea la restul tobelor. Până la urmă am găsit o poziție intermediară în care copilul stătea sprijinit de scaunul inițial de tobe, oarecum în picioare și cât de cât ajungea și la tobe.

La ce vârstă pot începe copiii cursurile de tobe?

Efortul fizic/intelectual

În cazul în care nu știați, bateria este singurul instrument care pune în mișcare ambele emisfere cerebrale. Cântatul la tobe presupune mult efort mental datorită coordonării tuturor membrelor. S-au facut studii în care subiectii erau puși să bată la tobe în timp ce erau monitorizați (un fel de encefalogramă mai complexă să zicem), iar conexiunile neuronale erau fantastice (în sensul bun). Efortul intelectual poate să fie copleșitor pentru copiii mai mici (în cazul bateriei, nu și în cazul percuției), iar rezultatele să fie nedorite (pierderea interesului, plictiseală, frustrare, oboseală psihică).

În ceea ce privește efortul fizic, este și acesta un aspect de luat în seamă. Copilul trebuie să apese pe pedale cu picioarele și chiar dacă nu ține neapărat de forță, ci de tehnică, trebuie depus totuși un efort.

Am stat de vorbă cu profesori din alte țări care spuneau că primesc și copii de 3-4 ani cu care fac ședința sub forma unor jocuri de percuție cu mâinile. E foarte ok, însă copilul nu învață să bată la tobe, ci învață să ia contact cu muzica și cu ritmul, fiind mai mult o joacă de grădiniță decât un curs de tobe.

În concluzie, cred că vârsta minimă pentru a începe cursurile de tobe este de 8-9 ani, iar vârsta ideală, 10-12 ani. Nu vorbim aici de copii care se nasc cu un talent ieșit din comun. Iarăși, mă refer aici la cântat la set de tobe și nu la percuție (instrumente pentru mâini - bongos, congas etc, ce sunt recomandate încă de la vârsta de 2-3 ani). Unii părinți vor să-si trăiască propriul vis prin intermediul copiilor. Este o mare greșeală să împingi copilul să urmeze un drum care nu îl atrage sau să îl forțezi de mic să facă un instrument pentru care încă nu este pregătit fizic și mental.

Oricum ar fi, puteți veni cu copilul dumneavoastră să vedeți despre ce este vorba și să se joace la orice vârstă. Asta le spun tuturor părinților.

Andrei

Profesor de tobe cu peste 15 ani de experiență în predare

© Cursuri tobe
Creat cu de Lirateq Software