Este o întrebare pe care am auzit-o de sute de ori de la cursanți, părinți, prieteni și diverse alte persoane care mi-au cerut sfatul. Pentru că aș vrea să fie o postare pe înțelesul tuturor, voi încerca să intru cât mai puțin în detalii tehnice. Trebuie să înțelegem de la început că există două feluri de seturi de tobe: acustice și electronice.

tobe acustice
tobe electronice

Dacă locuiești la casă, ai un subsol sau un spațiu unde poți să faci gălăgie și să nu deranjezi vecinii, îți poți lua un set de tobe acustice. Tobele au o intensitate sonoră cuprinsă între 90 - 125 decibeli. Ca să îți faci o idee, zgomotul un avion are 140 decibeli.

Sunetul natural al unei tobe de calitate medie nu se poate compara cu cel mai performant set de tobe electronice.

Daca locuiești în apartament, nu ai decât varianta tobelor electronice. Sunt silențioase, le pozi auzi în căști și ai mai multe opțiuni de sunet.

Atât tobele electronice, cât și cele acustice se împart pe câteva categorii de prețuri, la fel ca și telefoanele sau mașinile: entry-level, clasa de mijloc, clasa superioara și clasa de lux (doar în cazul tobelor acustice).

La tobele acustice diferă tipul și calitatea lemnului. Seturile entry-level sunt făcute din lemn de plop sau tei, celelalte fiind făcute din arțar, mesteacăn, stejar sau fag.

La tobele electronice prețul este dat de procesorul de sunet precum și de calitatea padurilor de cauciuc.

Un set de tobe acustice entry-level, nou, complet, care să merite investiția, variază între 2800 - 3600 RON. Mărci recomandate: Sonor, Tama, Gretsch, Yamaha, Pearl, Mapex.

În cazul tobelor electronice, atenția merită îndreptată asupra a două mărci: Yamaha și Roland. Un set care să merite investiția costă în jur de 4500 RON, însă există și variante mai ieftine, între 2500 - 3000 RON.

Indiferent ce ați alege, gândiți-vă ca la o investiție pe termen lung și cereți sfatul cuiva care se pricepe înainte sî cumpărați.

Andrei

Profesor de tobe cu peste 15 ani de experiență în predare

© Cursuri tobe
Creat cu de Lirateq Software